Poskytnutí odborné péče u traumat motorkářů v přednemocniční neodkladné péči - Havlů, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá poskytnutím odborné péče u traumat motorkářů v přednemocniční neodkladné péči. Bakalářská práce má stanovené tři cíle. Prvním cílem je zmapovat postupy poskytování odborné péče u traumat motorkářů zdravotnickými záchranáři a všeobecnými sestrami. Druhým cílem je zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů a všeobecných sester o charakteru traumat vzhledem k urgentnímu transportu na vyšší spádové pracoviště. Třetím cílem je zmapovat specifika motorkářů z pohledu zdravotnických záchranářů a všeobecných sester. K daným cílům byly položeny tři výzkumné otázky. Výzkumná část bakalářské práce byla realizována metodou kvalitativního výzkumu. Ke sběru dat se použila kombinace polostandardizovaného rozhovoru, který se skládal ze 13 otázek, a znalostního testu, který se skládal z 21 otázek. Polostandardizované rozhovory a znalostní testy byly uskutečněny s náhodně vybranými zdravotnickými záchranáři a všeobecnými sestrami pracujících ve výjezdových skupinách Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Výsledky znalostních testů byly pro přehlednost zpracovány do tabulek. Polostandardizované rozhovory byly přepsány souvislými odpověďmi a pro větší přehlednost zpracovány do tabulek. V příloze je přiložený seznam otázek polostandardizovaného rozhovoru a znalostního testu. Z výzkumu vyplynulo, že znalosti zdravotnických záchranářů a všeobecných sester Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina jsou optimálnější než v Jihočeském kraji. Rozdíly jsou však minimální. Pouze u jedné otázky, číslo 9, která se týkala znalosti neurogenního šoku, se projevila znalost problematiky jako nedostačující, kdy správně odpovědělo pouze 8 respondentů z celkového počtu 40 respondentů. Ostatní zmapované znalosti jsou na dobré úrovni, v některých oblastech bych znalosti hodnotila výborně. Na závěr bych chtěla říci, že i přes některé výborné znalosti zdravotnických záchranářů a všeobecných sester zdravotnické záchranné služby, které se týkají poskytnutí odborné péče u traumat motorkářů, by mohlo dojít k dalšímu proškolení zdravotnických pracovníků v oblasti specifických poranění a komplikací poranění, která mohou u motocyklistů nastat. Myslím si, že je důležité se orientovat, případně se i dále vzdělávat v této problematice, protože znalost správných postupů odborné přednemocniční neodkladné péče je stěžejní pro další vývoj pacientova stavu. K tomuto účelu by mohla posloužit tato bakalářská práce, která se snaží být uceleným přehledem problematiky motocyklistů a postupů poskytnutí odborné přednemocniční péče u traumat motorkářů.
Providing Special Care for Motorcycle Trauma in Pre-hospital Emergency Care
Keywords: motocyklista; aktivní prvky bezpečnosti; pasivní prvky bezpečnosti; helma; závažný úraz; přednemocniční neodkladná péče; Triáž pozitivní pacient; traumacentrum; Motorcyclist; Active safety elements; Passive safety elements; Helmet; Serious injury; Pre-hospital emergency care; Positive patient triage; Trauma Center