Laboratorní diagnostika SARS-CoV-2 v Nemocnici Strakonice, a.s. v roce 2020/21 - Sokolová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
V prosinci 2019 byl v Číně objevený nový druh beta-koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Zlatým standardem laboratorní diagnostiky je RT-PCR v reálném čase. Další alternativu přímého průkazu SARS-CoV-2 představují antigenní testy. V období leden-únor 2021 byla metodou real-time RT-PCR ověřována spolehlivost antigenních testů od firmy Abbott. U 48 vzorků, které měly pozitivní antigenní test, bylo následně prováděno referenční PCR vyšetření. Pouze 1 osoba vykazovala falešně pozitivní reakci antigenního testu. Současně bylo PCR metodou vyšetřováno i 80 konsekutivních vzorků od symptomatických pacientů Nemocnice Strakonice, a.s., kteří měli negativní antigenní test. Celkem 16 osob vykazovalo falešně negativní reakci. Dále byl zpracován statistický přehled PCR testů provedených v Centrálních laboratořích Nemocnice Strakonice, a.s. v roce 2020/21. V tomto období bylo vyšetřeno celkem 78 222 vzorků, z toho 17 622 osob s pozitivním výsledkem. Za nejvíce kritické pandemické období je považováno jaro 2021, kdy procento pozitivity všech vyšetřených osob dosáhlo 45,8 %. Zajímavým zjištěním byla vysoká míra pozitivity v kategorii 60+. Naopak v podzimní vlně 2021 bylo zaznamenáno vysoké procento pozitivity u dětí do 15 let, které se do té doby testovaly minimálně. Real-time RT-PCR je časově i finančně náročná metoda a vyžaduje kvalifikovaný personál pro její provedení. Naopak antigenní testy představují rychlou a jednoduchou variantu možné detekce SARS-CoV-2. V POCT režimu jsou kvalitní antigenní testy spolehlivou alternativou testování, a to převážně u symptomatických jedinců. V důsledku výskytu falešně negativních reakcí, je i přesto doporučováno ověřovat negativní antigenní výsledky pomocí PCR.
Laboratory diagnostics of SARS-CoV-2 at Nemocnice Strakonice, a.s. in 2020/21
Keywords: Koronavirus; SARS-CoV-2; COVID-19; real-time RT-PCR; antigenní testy; Coronavirus; SARS-CoV-2; COVID-19; real-time RT-PCR; antigen tests