Pozemkové úpravy a následná realizace ÚSES v okrese České Budějovice, hodnocení realizací v k.ú. Dynín, Sedlec a Lékařova Lhota - Jirsová, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma pozemkových úprav jsem si vybrala z toho důvodu, že od roku 1993 pracuji na Pozemkovém úřadě České Budějovice a proto mám k této oblasti velmi blízko. Během posledních 50 let docházelo v zemědělské krajině ke scelování orné půdy do velkých nepřerušených celků. Byly rozorány meze, které oddělovaly jednotlivá pole a tvořily pásy přirozených ekosystémů mezi intenzivně obdělávanými zemědělskými monokulturami. Odstranění mezí značně přispělo ke snížení biodiverzity v krajině. Dnes je snaha tento stav napravit. Za tímto účelem bylo navrženo vytváření územního systému ekologické stability (ÚSES), jehož součástí je i vysazování biokoridorů - liniových prvků, které předělují stávající velké půdní celky a zvyšují biologickou diverzitu. Má práce je rozdělena na dvě části. První částí je literární rešerše, která obsahuje přehled dané problematiky pozemkových úprav obecně a je čerpána především z vědecké literatury. Ve druhé části jsem se zaměřila na realizace ÚSES v katastrálních územích Dynín, Sedlec a Lékařova Lhota. Výsledkem práce je hodnocení realizací ve vybraných lokalitách a jejich přínos v krajině.
Land Consolidation and Following Implementation of RSES in České Budějovice District, Evaluation of Implementations in Cadastral Areas Dynín, Sedlec and Lékařova Lhota
Keywords: pozemkové úpravy; biodiverzita; územní systém ekologické stability (ÚSES); realizace; land consolidation; biodiversity; regional system of ecological stability (RSES); implementation