Adaptace seniorů při nástupu do DSS - Řenčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá adaptací seniorů v domově sociálních služeb. Zjišťuje, jakým způsobem prožívají senioři svůj nástup do DSS a jakým problémům při nástupu čelí. Nejdříve popisuje stáří a změny, které toto období doprovází. Představuje sociální služby, jež senioři mohou využít. Nejhlavnějším bodem práce je adaptace na stáří a proces adaptace seniora v DSS. Také se zabývá otázkou osamění a zájmem seniorů o samostatný pokoj. Bakalářská práce v praktické části obsahuje kvalitativní výzkum. Jedná se o zpracování polostrukturovaných rozhovorů se 7 klienty domova sociálních služeb. Rozhovory nám nabízí pohled na první den klientů v DSS a počátky jejich adaptace. V diskusi a závěru dochází k vyhodnocení adaptací a faktorů pomáhajících, nebo znesnadňujících tento proces.
Adaptation of Seniors in Entering a Nursing Home
Keywords: stáří a stárnutí; senior; adaptační proces; sociální služby; domov sociálních služeb; komunikace; faktory pro úspěšnou adaptaci; old age and ageing; senior; adaptation process; social services; nursing home; communication; factors of successful adaptation