Výpočetní tomografie s vysokým rozlišením - jeho úloha a postavení v radiodiagnostice - Chylíková, Renáta (Jihočeská univerzita, 2011)
V úvodu své bakalářské práce jsem popsala historické pozadí vzniku HRCT, z čeho vznikla a jak se vyvíjela. V historické části jsou připojeny informace o vývoji CT přístrojů a principy vyšetření na těchto přístrojích, které HRCT předcházely. V další části jsem popsala princip, na kterém je založena její funkce a také podmínky, které vyšetření HRCT vyžaduje. Také jsem se zaměřila na oblast vyšetření plic a částečně i kosti skalní. Cílem mé práce je zjištění četnosti využívání CT a HRCT, pro které jsem využila porovnání mezi dvěma významnými jihočeskými nemocnicemi. Vycházela jsem z hypotézy vyšší četnosti užití HRCT. Ve své bakalářské práci jsem využila zahraniční literatury a zdrojů a také metodu srovnání mezi dvěma nemocnicemi. Prioritně jsem využívala metodu kvantitativní, tedy číselné statistiky v teoretické části, pro část praktickou jsem využila už zmíněné porovnání počtu vyšetření dvou jihočeských nemocnic. Při konfrontaci obou nemocnic bylo zjištěno výrazně vyšší využívání HRCT v nemocnici Tábor a.s. Tato skutečnost je dána jednak horším přístrojovým vybavením Aquilion 16, v Českých Budějovicích Aquilion 64 a také sledováním pacientů s fibrotizujícími procesy (cordaronová plíce, ?), pacientů s nejasnými drobnými nálezy na sumačních snímcích, kdy se provádí pouze vyšetření HRCT. HRCT se zde také provádí jako součást rutinního vyšetření plic a mediastina, pokud je indikace, pak kontrolní vyšetření jsou již jen v algoritmu HRCT. Závěrem lze konstatovat, že rozdíl mezi vyšetřeními v nemocnici České Budějovice a.s. a Nemocnice Tábor a.s. je dán jednak rozdílem v přístrojovém vybavení a také lehce odlišným přístupem k problematice drobných postižení plicního parenchymu. Hypotéza, že vyšetření HRCT je používanější než klasické CT vyšetření plic a mediastina, se nepotvrdila, což je dáno skutečností, že počet pacientů u kterých je nutno vyšetřit jen drobné či výraznější změny v plicním parenchymu je podstatně menší než počet pacientů s dg. pro klasické vyšetření plic a mediastina.
High resolution computed tomography - its role and position in radiodiagnostics
Keywords: mřížka; obrazová data; porovnání počtu vyšetření; výpočetní tomografie; výpočetní tomografie s vysokým rozlišením; rentgenové paprsky; grid; image data; comparing the number of tests; computer tomography; high- resolution computer tomography; X-ray