Změny v produkci adipokinetických hormonů u Pyrrhocoris apterus v různých částech CNS po působení stresových faktorů - Vávra, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat změny v produkci adipokinetického hormonu (AKH) v mozku a corpora cardiaca u ploštic Pyrrhocoris apterus v průběhu infekce způsobenou entomopatogenními nematody Steinernema carpocapsae. Efekkty patogenu byly zjišťovány měřením hladiny AKH v CNS za pomocí testu kompetitivní ELISA a imunohistochemická lokalizace se specifickou protilátkou proti P. apterus AKH (Pyrap-AKH). Výsledky potvrdily přítomnost většiny AKH v corpora cardiaca a menší mnosžtví i v mozku. Infekce způsobila navýšení hladiny AKH v obou orgánech ačkoliv kolísání hladiny v mozku bylo mnohem intenzivnější, než to v corpora cardiaca.
Changes in production of adipokinetic hormones in different compartments of CNS after the application of stress factors
Keywords: Adipokinetické hormony; Entomopatogenní nematody; kompetitivní ELISA; imunohistochemie; infekce; mortalita; CNS; corpora cardiaca; Adipokinetic hormones; Entomopathogenic nematodes; competitive ELISA; immunohistochemistry; infection; mortality; CNS; corpora cardiaca