Řízení lidských zdrojů ve středně velkém podniku - Pacholík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je analýza systému řízení lidských zdrojů ve vybraném středně velkém podniku, jeho zhodnocení a návrh změn pro zlepšení řízení této oblasti. V bakalářské práci je zanalyzováno personální řízení ve vybraném podniku, kterým je společnost Schreiber Czech Republic s.r.o. se sídlem v Benešově u Prahy. Jsou posouzeny a zhodnoceny jednotlivé kroky vedoucí k efektivnímu personálnímu systému. Získané informace plynoucí z podnikové praxe budou porovnány s informacemi plynoucími z literárního přehledu. Bude zhodnocen současný stav řízení lidských zdrojů v organizaci a závěrem budou navrženy způsoby, kterými by se stávající stav zkoumané oblasti mohl zlepšit.
Human Resource Management in the Medium-Sized Enterprises
Keywords: Řízení lidských zdrojů; Lidské zdroje; Středně velký podnik; Management; Adaptace; Oblasti lidských zdrojů; Human Resource Management; medium-sized enterprises; manager; man-agement; adaptation; human resource planning; recruitment; training and development; health and safety; relationships; benefits; HR manager.