Proměny vnímání osoby Melchisedecha ve Starém zákoně, intertestamentární literatuře a Starém zákoně - Pospíšil, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá proměnami vnímání osoby Melchisedecha ve Starém zákoně, intertestamentárních pramenech a Novém zákoně. Vykládá tři stěžejní biblická místa, v nichž se o Melchisedechovi hovoří. Jedná se o 14. kapitolu knihy Genesis, Žalm 110 a list Židům. Cílem práce je také zachytit vnímání Melchisedechovy osoby v mimobiblických pramenech, jako jsou kumránské texty, targúmy, apokryfy nebo výpovědi církevních otců. Zjištěné poznatky vyplývající z těchto zdrojů jsou v závěru práce vzájemně porovnány. Jednotlivé tradice se různí, takže o osobě Melchisedecha nemůžeme učinit jednoznačný závěr. Některé mimobiblické Melchisedekovské tradice stále přetrvávají, jiné zcela zanikly.
Shifts in Perception of Melchizedeks Figure in the Old Testament, Intertestamental Literature and the New Testament
Keywords: Melchisedech; Abraham; Genesis 14; Žalm 110; list Židům; rabínská tradice; velekněžství; smlouva; oběť.; Melchizedek; Abraham; Genesis; Psalm 110; Epistle to the Hebrews; rabbinical tradition; priesthood; covenant; sacrifice