Problémy nácviku výslovnosti při výuce češtiny jako cizího jazyka u německých mluvčích - Müllerová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce s názvem Problémy nácviku výslovnosti při výuce češtiny jako cizího jazyka u německých mluvčích charakterizuje český a německý jazyk se zaměřením na fonetický systém. Práce stanovuje společné a odlišné rysy ve výslovnosti obou jazyků, na jejichž základě definuje hlavní problematické jevy, jejich příčiny a jakým způsobem je odstranit. Zabývá se rozdíly mezi grafickou a fonologickou stránkou. Dále se zabývá metodikou nácviku výslovnosti češtiny jako cizího jazyka. V praktické části jsou vypracované pracovní listy zaměřené na problematické jevy, které byly stanoveny v teoretické části.
Problems of Pronunciation Practice When Teaching Czech as a Foreign Language to German Speakers
Keywords: nácvik; výslovnbost; čeština; cizí jazyk; practice; pronounciation; czech language; foreign language