Vztah mezi velikostí tumoru mammy a délkou remise - Špačková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Karcinom prsu je jeden z nejčastějších zhoubných nádorů u žen. Má rostoucí incidenci. Stále více postihuje mladší věkové kategorie a tím se jeho dosah stává celospolečenským, zejména sociálně ekonomickým, psychologickým a veřejně zdravotnickým problémem. V České republice je každoročně diagnostikováno více jak 5500 nových případů. Na následky karcinomu prsu zemře každý rok 2000 českých žen. Ve své práci jsem analyzovala současný stav mammární diagnostiky i prevence. Zpracovala a vyhodnotila jsem data od 238 žen, u kterých byl karcinom prsu diagnostikován v období od roku 2003 do roku 2007 na akreditovaném mammografickém pracovišti v Havlíčkově Brodě na Vrabčím trhu. Cílem práce bylo zjistit, zda délka remise závisí na velikosti tumoru v době stanovení maligní diagnózy. I přes malý počet žen u nichž ani tumor do 1cm neovlivnil délku remise a onemocnění dále progradovalo, potvrdily výsledky mé práce hypotézu- délka remise je závislá na velikosti tumoru v době stanovení maligní diagnózy. Výsledky mé práce poslouží na podporu mammografického screeningu v České republice.
The Relation Between Mamma Tumor Size and Remission Length
Keywords: karcinom prsu; mammografický screening; remise; recidiva; prevence; TNM klasifikace; Breast cancer; mammographic screening; remise; recurrence; prevention; TNM classification