Připravenost Integrovaného záchranného systému České republiky při teroristickém zneužití nervově paralytických látek - Hon, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce si klade za cíl zjistit pomocí dotazníkového šetření stav znalostí jednotlivých členů zasahujících základních složek Integrovaného záchranného systému (IZS) České republiky v problematice nervově paralytických látek a následně porovnat tyto znalosti mezi jednotlivými základními složkami. Dále navrhnout správný postup zásahu IZS v případě teroristického zneužití nervově paralytických látek na základě studia literatury a dostupných informací. Navržený postup činností složek IZS by mohl sloužit jako vzor pro vytvoření typového plánu činnosti složek IZS v případě události s podezřením na teroristický útok vedený nervově paralytickými látkami či jinými vysoce toxickými chemickými látkami. Ucelený přehled o nervově paralytických látkách by mohl být využit k prohloubení a rozšíření znalostí jednotlivých složek IZS. Přestože v České republice nedošlo dosud k žádnému takovému teroristickému útoku, nelze vyloučit, že k němu v budoucnosti dojde. Proto je velice důležité, aby byl IZS dokonale vybaven, jak po materiální tak i po technické stránce a jednotlivé složky IZS byly systematicky proškolovány a procvičovány. Je lépe být teoreticky a prakticky dobře připraven a tyto znalosti a dovednosti nikdy nepoužít než improvizovat a spoléhat na prováděná rozhodnutí až na místě neštěstí.
Preparedness of the Integrated Rescue System of the Czech Republic during terroristic misuse of nerve agents
Keywords: chemický terorismus; integrovaný záchranný systém; nervově paralytické látky; dekontaminace; dotazníkový průzkum; chemical terrorism; Integrated Rescue System; nerve agents; decontamination; questionnaire enquiry