Hledání svobody v románech Cesta Jacka Londona a Na cestě Jacka Kerouaca - Rossmann, Michal (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá srovnávací analýzou dvou známých děl americké literatury 20. století: románů The Road (1907) od Jacka Londona a On the Road od Jacka Kerouaca (1957). Východiskem práce je přiblížení osobností obou autorů, prožívajících podobné pocity na pozadí odlišných dobových situací, a také vliv Londonova díla na Kerouaca. Teoretická část se zabývá významem tématu cesty v epické tradici (Bachtin). Praktická část se soustředí na porovnání konkrétních témat a motivů, přičemž se zabývá různými aspekty cesty (dobrodružství, únik, setkání, hledání vlastní identity a smyslu života). Dále si všímá obrazu tuláctví jako specifického životního stylu. V samostatné kapitole je posouzeno téma mezilidských vztahů, přičemž inspirací je Jaspersova úvaha o dialogu jako existenciálně důležité zkušenosti. V závěru se práce zamyslí nad otázkou, v čem Kerouac na Londona přímo navazuje, v čem téma cesty doplňuje, transformuje a posouvá dál.
Searching for Freedom in Jack London´s Novel The Road and Jack Kerouac´s Novel On the Road
Keywords: Jack London; Jack Kerouac; beat generation; americká literatura; cesta.; Jack London; Jack Kerouac; beat generation; American literature; the journey.