Tvorba Tristana Tzary a její reflexe v české literatuře - Plátová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce pojednává o díle básníka Tristana Tzary. Mapuje jeho tvorbu od počátků až do roku 1921. Zasadí Tzaru i jeho tvorbu do historického kontextu, popíše pozadí vzniku Dada. Prostřednictvím básníkových textů představí Tzaru jako jednu z nejvýraznějších osob tohoto hnutí. Dále se v Tzarových textech bude snažit najít typické prvky, které by mohly charakterizovat celou jeho tvorbu tohoto období. Pokusí se o reformulaci pojmu Dada.
Tristan Tzara´s Work and its Reflection in the Czech Literature