Vliv odpisování dlouhodobého majetku na výsledek hospodaření - analýza českých účetních předpisů a IFRS. - Valdmanová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na problémy účetních a daňových odpisů a jejich vliv na výsledek hospodaření. Cílem je provést analýzu daňových a účetních odpisů, zjistit možnosti daňových úspor a zhodnotit vliv daňových a účetních odpisů na výsledek hospodaření. Rozdíly při vykazování dlouhodobého majetku dle mezinárodních pravidel i dle českých právních norem závisí ve velké míře na výběru účetních metod každou účetní jednotkou. Teoretická část definuje dlouhodobý majetek, jeho pořízení, ocenění, účetní a daňové odpisy, dále postup pro výpočet základu daně z příjmů a informace o odložené dani. Praktická část charakterizuje konkrétní společnost. Na vybraný druh majetku společnosti bylo aplikováno pět možných variant odpisování. Účetní jednotka je povinna účtovat o odložené dani. Důsledkem toho byl demonstrován vliv jednotlivých daňových a účetních odpisů na odloženou daň.
Influence amortize long-term assets on income from operations - analysis of Czech accounting recipe and IFRS
Keywords: dlouhodobý majetek; metody odpisování; výsledek hospodaření; české účetní předpisy; Mezinárodní standardy účetního výkaznictví; long-term assets; methods of depreciation; trading income; Czech accounting legislative; International Financial Reporting Standards