Skládky domovních odpadů, rizika spojená s jejich provozem a následný dopad na životní prostředí - Kazda, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
V předložené bakalářské práci je řešena problematika skládkování domovních odpadů, zejména pak skládky firmy .A.S.A., s.r.o. v katastru obce Lišov u Českých Budějovic a to z pohledu rizik, která s sebou přináší ukládání odpadů na uvedenou skládku a jejich následný dopad na životní prostředí. Skládkování na skládce tuhého komunálního odpadu Lišov bylo zahájeno v padesátých letech minulého století. Do prostoru po těžbě cihlářské suroviny byly ukládány veškeré odpady produkované obcí. Po celkovém zaplnění úložného prostoru byl tento prostor kultivován a následně byly odpady ukládány do dalšího vytěženého prostoru tzv. spodní skládky. Od roku 1998 se novým vlastníkem a provozovatelem skládky stala firma .A.S.A. České Budějovice s.r.o., Krajinská 10, 370 01 České Budějovice. V současné době má skládka vybudováno celkem 7 sektorů včetně jímání průsakových vod z tělesa skládky do akumulační jímky s možností zpětného rozlivu do tělesa a aktivního odplyňovacího systému. Provoz skládky je pravidelně monitorován odběry vzorků skládkových, podzemních a povrchových vod. V práci je ověřována hypotéza negativního vlivu skládky na životní prostředí. Porovnáním a prostudováním dostupných materiálů jsem zjistil, že se na skládce sice vyskytují v souvislosti s jejím provozem nebezpečné kontaminanty, leckdy i v nadlimitních koncentracích, přesto však jejich migrace podzemní vodou mimo zájmové území prokázána nebyla, resp. nebyl prokázán negativní vliv skládky na okolní životní prostředí a jeho obyvatele.
Disposal sites, hazardous waste and its impact on the enviroment, disposal sites management Disposal sites, hazardous waste and its impact on the enviroment, disposal sites management
Keywords: Kontaminace; monitoring; odpad; skládka; toxická látka; životní prostředí.; Contamination; monitoring; waste (disposal); waste site; toxic substance; environment.