Závislost na internetu jako téma zdravotní politiky - Glaser, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá internetovou závislostí a tomu, jak je reflektována vybranými zdravotními politikami. První část nabízí analýzu samotné závislosti, vývoje výzkumu. Pozornost je také věnována jejím podruhům - závislosti na online hrách, pornografii a na sociálních sítích. Typologii závislých, příčinám vzniku závislosti, způsoby měření míry závislosti a diagnostikou a také dopadem na život člověka. Druhá číst nabízí pohled na způsob jakým čtyři vybrané země (či mezinárodní instituce) reagují na hrozbu internetové závislosti. Sleduje přístup v asijských zemích (Čína, Jižní Korea), kde je problematice věnována značná pozornost, a to včetně některých kontroverzních metod jako převýchovné tábory nebo zákonné omezení doby hraní. A situaci na západě (USA, EU), kde se doposud nepřistoupilo k takovýmto krokům.
Internet addiction as a health policy issue
Keywords: internet; online hry; pornografie; sociální sítě; závislost; politika; internet; online games; pornography; social network; addiction; policy