Filosofické aspekty pojetí člověka u Friedricha Nietzscheho - Chaloupková, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce je přednést a odhalit život a dílo jednoho z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších světových filosofů, Friedricha Wilhelma Nietzscheho. Je rozdělena na dvě hlavní části. První část se zabývá představením velmi zajímavého života Nietzscheho, protože jeho filosofické myšlenky se často spojují s důležitými událostmi v jeho životě. Dále navazujeme stručným rozborem jeho děl, které jsme rozčlenili do několika vývojových etap. V druhé části nalezneme interpretaci pro Nietzscheho zásadních pojmů, kterými jsou člověk (jako jedno z hlavních témat jeho prací) a nadčlověk. Obsahem této části je tudíž seznámení s těmito pojmy, jejich rozbor a v neposlední řadě uvedení na pravou míru jistých mýtů.
Philosophical Aspects to the Conception of Man by F. Nietzsche
Keywords: Nietzsche; člověk; nadčlověk; Nietzsche; human; overman