Konsolidace půjček - Krejčíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je zmapování nabídky trhu a zákonných podmínek v souvislostech obtíží se splácením úvěru. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy půjčka, úvěr, úrok, úroková sazba a roční procentní sazba nákladů a rozdělení úvěrů. Dále navazují základní informace o konsolidaci půjček, právní úprava smlouvy o půjčce a smlouvy o úvěru. Poslední část z literárního přehledu se zabývá insolvenčním zákonem a možnostmi řešení úpadku. V praktické části je nejdříve srovnáno celkového zadlužení domácností v letech 2007-2016, dále navazuje vývoj zadluženosti domácností v roce 2015 a vývoj insolvencí v České republice v letech 2008-2015. Pro analyzování nabídky na trhu byly vybrány produkty České spořitelny, a.s., GE Money bank, a.s. a Sberbank CZ, a.s. Pro jejich porovnání byly vytvořeny tři modelové situace, které byly spočítány pro jednotlivé banky. V závěru bakalářské práce jsou vyhodnoceny výsledky modelových situací a zvoleny nejvýhodnější varianty pro klienty.
Consolidation of loans
Keywords: dluh; zápůjčka; úvěr; banka; insolvence; debt; loan; credit; insolvency