Výživa jako primární prevence u seniorů a vliv způsobu bydlení na jejich stravovací chování - Hlízová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se věnuje výživě jako primární prevenci u seniorů a vlivu způsobu bydlení na jejich stravovací chování. Vzhledem ke způsobu bydlení se zde jedná o seniory žijící ve vlastní domácnosti spolu s partnerem a seniory, kteří v domácnosti žijí sami. Stanovenými cíli této práce jsou: zmapovat stravovací návyky u sledovaných seniorů; zjistit, jaká je informovanost sledovaných seniorů o výživě včetně výživových doporučení a zjistit, jaký vliv má bydlení s partnerem, či samostatné bydlení na stravovací chování u sledovaných seniorů. K dosažení cílů byla použita kvalitativní metoda šetření. Sběr dat proběhl prostřednictvím semistrukturovaných rozhovorů se zdravými seniory žijícími v Kaplici. Získaná data byla následně kódována a kategorizována. Za zásadní zjištění vyplývající z mého výzkumného šetření považuji nedostatečnou konzumaci ovoce, zeleniny, mléka včetně mléčných výrobků a nadbytečný příjem cukrovinek a slazených nápojů u seniorů. Informace o výživě včetně výživových doporučení mají senioři většinou správné, nedostatky se však vyskytují v informovanosti o doporučeném množství pro konzumaci ovoce a zeleniny či o potravinách obsahujících vitamin D. V souvislosti s problematikou bydlení, byl zjištěn významný vliv samostatného bydlení na tendenci seniorů odbývat se. Vzhledem ke zjištěným nedostatkům jak v samotné výživě, tak v informovanosti respondentů bych doporučovala zvýšení edukace seniorů. Jako pomůcka může sloužit informační leták, který jsem vytvořila a je součástí přílohy této práce.
Nutrition as the primary prevention for seniors and the inufluence of way of housing on their eating behavior
Keywords: výživa; senioři; primární prevence; samostatné bydlení; bydlení s partnerem; informovanost seniorů; nutrition; seniors; primary prevention; independent living; living with a partner; senior awareness