Jazykový obraz čerta v českých lidových pohádkách - Kolářová, Evelína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce z oboru etnolingvistiky si jako svůj předmět zájmu vybrala žánr české lidové pohádky. Na základě Drdova souboru České pohádky (1985) analyzuje nahlížení českých rodilých mluvčí na postavu čerta a představuje jeho jazykový obraz v českých lidových pohádkách, zejména v pojetí Jana Drdy. V teoretické části se práce věnuje termínům z oblastí etnolingvistiky, sociologie i literární vědy. Práce zde rovněž předkládá své metodologické ukotvení v rámci lingvistického bádání. Praktická část práce je věnována korpusu excerpcí utříděných do sémantických skupin a podskupin. Tento korpus je následně doplněn o fazetově uspořádané tabulky atributů.
Linguistic Picture of Devil / Deuce in Czech Folk Tales
Keywords: jazykový obraz světa; čert; česká pohádka; etnolingvistika; folklór; linguistic picture of the world; devil/deuce; Czech folk tales; ethnolinguistics; folklore