Obranné plánování a postavení obce v této oblasti se zaměřením na zpracování plánu ukrytí obyvatelstva u obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji - Syrovátka, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
V dnešní době je malá pravděpodobnost vnějšího napadení , který by se týkal České Republiky . Větší riziko hrozí ze strany teroristických útoků nebo velkých živelných pohrom či havárií velkého rozsahu .Součástí ochrany obyvatelstva při stavu ohrožení státu a válečném stavu je také především problematika ukrytí obyvatelstva před nežádoucími vlivy. Způsob a obsah kolektivní ochrany obyvatelstva je stanoven plánem ukrytí, který je součástí havarijního plánu kraje, popř. vnějších havarijních plánů pro zóny havarijního plánování a také plány obcí . Ukrytí obyvatelstva za válečného stavu na území kraje je možné zajistit ve stálých úkrytech a improvizovaných úkrytech. Slouží k ochraně osob proti účinkům zbraní hromadného ničení, jsou značně odolné proti přímým zásahům klasických trhavin i tříštivých střel. Obcím nenařizuje žádná legislativní norma aby zpracovávaly plány ukrytí . Veřejná informovanost o charakteru možného ohrožení, připravených záchranných a likvidačních pracích a o ochraně obyvatelstva je rovněž nedostatečná. Má práce ukazuje jaká je současná situace a stav plánů ukrytí u obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji. Srovnává jednotlivé prostředky pro ukrytí obyvatel a jejich stav a použitelnost při stavu ohrožení státu či válečném stavu. Veřejná informovanost o charakteru možného ohrožení, připravených záchranných a likvidačních pracích a o ochraně obyvatelstva je rovněž nedostatečná.
Defence planning and position of village in the sphere of focus on elaboration concealment population plan within the frame of village with expanded agency in South Bohemia region
Keywords: ukrytí; obec s rozšířenou působností; válečný stav; Jihočeský kraj; Plán ukrytí; concealment; village with expanded agency; state od war; region of South Bohemia; concealment plans