Česko-německé vztahy v Českých Budějovicích v letech 1914-1918 ve světle českobudějovického německého tisku - Šleglová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem dvou nejvýznamnějších německy psaných novin vycházejících na území Českých Budějovic v období první světové války, a sice Budweiser Zeitung a Budweiser Kreisblatt. Hlavním cílem práce bylo zjistit, čemu tisk věnoval pozornost v průběhu války, jak ho tato událost ovlivnila a jak psal o vztazích dvou významných kultur, resp. o Češích a Němcích. Pro zpracování práce bylo využito tiskovin uložených ve Státním oblastním archivu v Českých Budějovicích. Bakalářská práce se dělí na tři hlavní kapitoly. První kapitola se zaměřuje na přiblížení situace v Českých Budějovicích, jejich vznik, seznámení o spolcích zakládaných na tomto území ve stanovené době, včetně upřesnění politické situace. Druhá kapitola seznamuje s vybraným německy psaným tiskem a třetí kapitola se věnuje již obsahové analýze novin, přičemž je ještě rozdělena na jednotlivé roky a zvlášť je popisován pohled Budweiser Zeitung a zvlášť pohled Budweiser Kreisblatt.
Czech-German relationships in České Budějovice in 1914-1918 in light of german press in České Budějovice
Keywords: České Budějovice; první světová válka; česko-německé vztahy; českobudějovické noviny; Budweiser Zeitung; Budweiser Kreisblatt; České Budějovice; World War I; Czech-German relationships; newspaper of České Budějovice; Budweiser Zeitung; Budweiser Kreisblatt