Vliv vybraného preparátu k synchronizaci říje na reprodukci prasniček - Tesař, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo posoudit ukazatele reprodukce prasniček a prasnic a hodnotit vliv vybraného preparátu k synchronizaci říje na reprodukci prasniček. Do sledování bylo zařazeno 2 593 prasnic a 729 prasniček. Byly porovnávány údaje reprodukční užitkovosti prasniček neošetřených a ošetřených přípravkem Altresyn? s účinnou látkou altrenogest. V pokusné skupině byl prasničkám po dobu 18 dní denně podáván altrenogest (20 mg), jako metoda synchronizace říje. Z celkem 554 synchronizovaných prasniček vykázalo příznaky říje 528 (95,3 %). Celkem 91,5 % ošetřených prasniček bylo zapuštěno 5.-7. den po ukončení aplikace altrenogestu. V roce 2018, při inseminaci bez předchozí synchronizace říje, bylo zabřezávání 81,2 % a oprasení 77,1 %. V roce 2019, kdy se v chovu začal plošně používat přípravek Altresyn, bylo zabřezávání 81,8 % a oprasení (do měsíce listopadu) 78,2 %. Ošetřeným prasničkám se narodilo o 0,19 všech narozených selat (13,09 vs. 12,90 selat) a 0,23 živě narozených selat (12,25 vs. 12,02 selat) více než prasničkám, kterým nebyl podáván altrenogest. U prasniček zapuštěných ve 250-259 a 280-289 dnech věku byl zjištěn nejvyšší počet všech narozených selat (13,3 ks). U prasniček neošetřených přípravkem Altresyn byl nižší průměrný věk při 1. zapuštění (252,5 dní) než u ošetřených prasniček (254,7 dní).
Effect of selected preparation for estrus synchronisation on reproduction of gilts
Keywords: prasničky; reprodukce; altrenogest; gilts; reproduction; altrenogest