Zaměstnávání lidí s tělěsným a kombinovaným postižením z pohledu zaměstnavatele - Valičková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Zaměstnávaní lidí s tělesným a kombinovaným postižením z pohledu zaměstnavatele Předmětem diplomové práce je zaměstnávání lidí s tělesným a kombinovaným postižením z pohledu zaměstnavatele. Toto téma jsem si zvolila, protože pracuji v o.s.Asistence jako konzultant v rámci tranzitního programu a jednou z mých náplní práce je podpora lidí s tělesným a kombinovaným postižením při hledání zaměstnání a s tím související kontakt se zaměstnavateli. Lidé se zdravotním postižením patří mezi sociální skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností. Jejich podíl na celkové nezaměstnanosti se pohybuje okolo 13 % a tento stav se nadále zhoršuje. Příčin vysoké nezaměstnanosti lidí se zdravotním postižením a potažmo lidí s tělesným a kombinovaným postižením je jistě více. Můžeme mezi ně zařadit nedostatečné zastoupení adekvátních služeb, věnujících se podpoře této skupiny lidí při hledání zaměstnání, dále nízký počet vhodných míst na trhu práce a v neposlední řadě jistě malé zkušenosti zaměstnavatelů se zaměstnáváním lidí s postižením. Řada lidí s tělesným a kombinovaným postižením by byla ráda zaměstnána na otevřeném trhu práce. Zároveň existují zaměstnavatelé, kteří by rádi zaměstnali takového člověka, ale nevědí, jakým způsobem nového zaměstnance najít, na koho se mohou obrátit a jak může proces zaměstnávání lidí s postižením probíhat. Jednou ze služeb, která se této problematice věnuje a v posledních letech se jeví jako nadějná, je podporované zaměstnávání. Cílů diplomové práce bylo několik. Jednak popsat, jak probíhá zaměstnávání lidí s tělesným a kombinovaným postižením z pohledu zaměstnavatele. Dalším cílem byl popis oblastí, v nichž zaměstnavatelé během zaměstnávání člověka s tělesným a kombinovaným postižením potřebují nejčastěji podporu. Třetím cílem byl popis motivace současných zaměstnavatelů k zaměstnávání osob se zdravotním postižením. První část práce se zabývá charakteristikou lidí s tělesným a kombinovaným postižením, jejich právy, vztahem společnosti k pracovnímu uplatnění těchto lidí a legislativní úpravou vztahující se k zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Zároveň jsou zde popsány služby, které zaměstnavatelům lidí s tělesným a kombinovaným postižením nabízí agentury podporovaného zaměstnávání. Také je zde zmíněna společenská odpovědnost firem a její uplatnění v sociální oblasti. Samotný výzkum probíhal ve spolupráci s o.s.Asistence. Výzkumný soubor tvořilo pět zaměstnavatelů lidí s tělesným a kombinovaným postižením a pět pracovních konzultantů o.s.Asistence. Ke sběru informací byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor se zaměstnavateli byl zaměřen na jejich motivaci k zaměstnávání lidí s postižením a na legislativu týkající se této problematiky. Dále se mohli zaměstnavatelé podělit o zkušenosti související s náplní práce lidí s postižením, úpravami prostředí, pracovní asistencí a případně o své další postřehy z této oblasti. Rozhovor s konzultanty se týkal obdobných jevů s tím, že byl kladen důraz na to, jak do celého procesu vstupují oni sami. Práce může být zdrojem informací pro současné a potencionální zaměstnavatele osob s tělesným a kombinovaným postižením. Zároveň může sloužit pracovníkům služeb, které této cílové skupině pomáhají s nalezením zaměstnání.
Employing people with physical and multiple disability from the employer’s point of view
Keywords: Lidé s tělesným a kombinovaným postižením; Zaměstnavatelé; Nezaměstnanost; Zákon o zaměstnanosti; Podporované zaměstnávání; Sociální odpovědnost firem; Neziskové organizace; People with physical and multiple disability; Employers; The unemployment; The Law about employment; The supported employment; Corporate Social Responsibility; Non- governmental organisation