Pohled seniorů na užití informačních a komunikačních technologií v praktickém životě - Tichá, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Rozvoj informačních a komunikačních technologií je v dnešní době velmi aktuálním tématem. Tato bakalářská práce má za úkol zmapovat, jak se k užívání informačních a komunikačních technologií staví senioři a jak je využívají v praktickém životě. Teoretická část práce tvoří tři základní kapitoly, které se zabývají problematikou stáří, stárnutí a vymezení pojmu senior. Dále se zaměřují na vzdělávání seniorů, které jde v dnešní době stále dopředu a řadí se do něj právě Virtuální Univerzita třetího věku. Poslední kapitola je zaměřena na informační a komunikační technologie, na jejich charakteristiku a na vztah, který senioři k informačním a komunikačních technologiím mají. V empirické části nalezneme cíl práce, kterým je zjistit, jak senioři přistupují k informačním a komunikačním technologiím a jakou formou tyto technologie v praktickém životě využívají. Pro zjištění tohoto cíle byla vybrána hlavní výzkumná otázka: Jak se senioři ztotožňují s užíváním informačních a komunikačních technologií? Pro co nejpřesnější zodpovězení hlavní výzkumné otázky, byly zvoleny čtyři dílčí výzkumné otázky a ty společně s dalšími podotázkami tvoří scénář pro rozhovor. Jako nejvhodnější pro tuto práci byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Pro získání dat bylo pracováno s pomocí metody dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkum byl veden dvoufázově, tedy první fází byl předvýzkum a poté následoval již samotný výzkum. Výzkumný soubor tvořili posluchači Virtuální Univerzity třetího věku, kteří byli vybrání záměrným kvótním výběrem. Z výzkumu vyplynulo, že se senioři v pojmech, týkajících se informačních a komunikačních technologií, orientují dobře a používají různé formy těchto technologií denně. Vidí výhody v dostupnosti informací, komunikaci a rychlosti, kterou informační a komunikační technologie disponují, na druhou stranu za velkou nevýhodu považují sociální izolaci. V dnešní době se bez těchto technologií již neobejdou, jelikož pro ně znamenají určité ulehčení jejich života, vzdělávat se ale dále nechtějí, protože jim připadají jejich znalosti v této oblasti dostačující.
Senior's View on the Use of Information and Communication Technologies in Practical Life
Keywords: senior; stáří; stárnutí; vzdělávání seniorů; Virtuální Univerzita třetího věku; informační a komunikační technologie; senior; age; growing old; the Virtually University of the third age; information and communication technologies