Polinační ekologie drvodělek v afromontánním systému Bamenda Highlands, Kamerun - Vlašánková, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Studovala jsem rozdíly ve spektru navštěvovaných rostlin mezi samci a samicemi tropické drvodělky Xylocopa flavescens (Hymenoptera: Apidae) v afrických horách Bamenda Highlands v Kamerunu. Tento druh drvodělky patří na studované lokalitě k jedné ze dvou skupin velkých opylovačů spolu se strdimily a dle terénních pozorování má ve zdejším polinačním systému klíčovou roli. Zanalyzovala jsem pyl na 20 samcích a 20 samicích abych zjistila detailní spektrum navštěvovaných druhů každým jedincem. Zjistila jsem odlišné potravní preference i odlišnou šíři potravního spektra mezi samci a samicemi.
Polination ecology of Carpenter bees in Bamenda Highlands, Cameroon
Keywords: opylování; Xylocopa flavescens; potravní spektrum; rozdíl pohlaví; pollination; Xylocopa flavescens; foraging behavior; sex differences