MOŽNOSTI VYUŽITÍ MEZINÁRODNÍ KLASIFIKACE FUNKČNOSTI, DISABILITY A ZDRAVÍ VE FYZIOTERAPII - Drábová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
V době, kdy je mezinárodní komunikace napříč zdravotnickými systémy zcela běžná, stoupá potřeba zavést společný jazyk, kterým by mohli odborníci z různých zemí a oborů komunikovat. Jednotný jazyk pro kódování širokého okruhu informací poskytují klasifikace, které patří do Rodiny Mezinárodních klasifikací Světové zdravotnické organizace. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (ICF) byla oficiálně schválená v roce 2001 a tvoří koncepční rámec pro popis disability. V České republice vstoupilo od 1. července 2010 v platnost Sdělení č. 431/2009 Sb., které zavádí ICF do klinické praxe. Fyzioterapie je součást systému ucelené rehabilitace a lidé s disabilitou tvoří pro tento obor cílovou skupinu pacientů. Pro vyšetřování používáme mnoho specifických metod, z nichž většina je subjektivních. Přesto ale musíme najít cestu, jak informace získané při vyšetření kódovat podle jednotného schématu a univerzálním jazykem, který poskytuje ICF. Tato práce dokazuje význam klasifikace ICF a může být návrhem, jak používat klasifikaci pro hodnocení funkčního stavu pacienta vybranými vyšetřovacími metodami v běžné denní praxi fyzioterapeutů.
POSSIBILITIES OF USING THE INTERNATIONAL CLASSIFICATION OF FUNCTIONING, DISABILITY AND HEALTH IN PHYSIOTHERAPY
Keywords: Fyzioterapie; Mezinárodní klasifikace funkčních schopností; disability a zdraví; Mezinárodní klasifikace nemocí; léčebná rehabilitace; Rodina Mezinárodních klasifikací WHO.; Physiotherapy; International Classification of Functioning; Disability and Health; International Classification of Diseases; Rehabilitation medicine; Family of International Classifications WHO.