Drogová závislost u klientů v terapeutické komunitě Karlov - Koláříková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá tématem drogové závislosti u klientů v terapeutické komunitě Karlov, přičemž hlavním cílem této práce je prozkoumat motivaci u klientů terapeutické komunity Karlov k nástupu na léčbu, a že tuto motivaci mohou ovlivnit druhy užívaných drog. Zaměřuje se také na celkové fungování terapeutické komunity Karlov. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá návykovými látkami a následně jejich rozdělení, dále léčbou návykových látek, motivací, metodami sociální práce a charakteristikou terapeutické komunity Karlov. Pro praktickou část jsem si zvolila kvalitativní výzkumnou strategii metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výběrový soubor pro rozhovor tvoří klienti terapeutické komunity Karlov. V empirické části práce bylo zjištěno, že nástup do terapeutické komunity Karlov začali klienti řešit až v případě, kdy začali přicházet i o poslední věc, která pro ně byla důležitá, přestože každého z nich motivovaly různé důvody. Z výzkumu dále vyplynulo, že zkušenost s drogami začali klienti mít ve velmi nízkém věku, avšak výrazné problémy spojené s touto závislostí přicházely až o mnoho let později, kdy droga všem respondentům změnila původní žebříček životních hodnot a zcela narušila osobní vztahy. Má bakalářská práce poskytuje vhled do problematiky spojené s návykovými látky a jejich následnou léčbou v terapeutické komunitě Karlov. Výsledky práce mohou být využity terapeutickou komunitou Karlov pro informaci či zlepšení svých využívaných postupů.
Drug addiction in clients in the therapeutic center Karlov
Keywords: Drogy; léčby závislostí; motivace; metody a techniky sociální práce; terapeutická komunita Karlov; Drugs; addiction treatment; motivation; methods and techniques of social work; therapeutic community Karlov