Citrusy v malířském zátiší - Drábková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Citrusy v malířském zátiší Bakalářská práce, jež se zabývá zobrazením citrusů v malířském zátiší, se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část obsahuje pojednání o fenoménu zátiší, analyzuje symbolický význam citrusů v různých časových dobách a věnuje se interpretacím malířských ovocných zátiší vybraných autorů například Girolama dai Libri, Caravaggia, Willema Kalfa, Pietera Claesze, Gustava Courbeta, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha a mnoha dalších. Je přiblížena i tvorba současných domácích autorů, kterými jsou např. Jan Mikulka nebo Hynek Martinec. V rámci praktické části je vytvořen soubor přípravných, kresebných a akvarelových skic a dva finální velkoformátové obrazy.
Citrus in still life
Keywords: Klíčová slova: zátiší; citrusy; citron; pomeranč; barva; význam; historie; baroko; gastronomie; symbolika; symboly; malba; obraz; Martin Velíšek; Keywords: still life; citrus; lemon; orange; color; meaning; history; baroque; gastronomy; symbolism; symbols; painting; picture Martin Velíšek