Právní aspekty oddlužení - Mikešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá právními aspekty oddlužení. Oddlužení je jedním ze způsobů řešení úpadku, který je do české právní legislativy začleněn od roku 2008. První část obsahuje literární rešerši a současně analyzuje platnou právní úpravu a k tomu vydanou bohatou judikaturu. Ve druhé části se práce zabývá zadlužením domácností. Třetí část práce poskytuje praktický "návod" pro dlužníky. Provádí žadatele o oddlužení jednotlivými kroky insolvenčního řízení. Toto řízení je zahájeno podáním insolvenčního návrhu spolu s návrhem na povolení oddlužení. Pokračuje řízením před rozhodnutím o úpadku, na toto řízení navazuje řízení po rozhodnutí o úpadku a vede dlužníka až k samotnému skončení insolvenčního řízení usnesením soudu o splnění všech zákonem stanovených podmínek a následném osvobození dlužníka od placení pohledávek.
The legal aspects of debt relief
Keywords: insolvenční zákon; úpadek; oddlužení; dlužník; insolvenční správce; soud; insolvency law; bankruptcy; debt relief; debtor; the insolvency administrator; the court