Obrazy války ve vybraných dílech spisovatele Itala Calvina - Šimková, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je analýza vybraných děl italského spisovatele Itala Calvina, ve kterých se prolínají příběhy samotného autora s historickými událostmi období 2. světové války a antifašistického odboje. Knihy byly vybrány na základě tematické příbuznosti a řazeny jsou dle jednotlivých událostí vztahujících se k autorově životě, nikoli dle data publikace. V úvodní části je představen spisovatel s důrazem na svou školní formaci a vzdělání, ve které ho podporovala zejména rodina, jejíž vliv se zároveň notně odráží v jeho dílech. S ohledem na tento fakt je zmíněna kniha La strada di San Giovanni, kterou Calvino věnuje svým blízkým a vysvětluje v ní, do jaké míry jej působení rodiny ovlivnilo. Součástí je analýza povídky Ricordo di una battaglia, ve které autor líčí své pocity z jediného boje, kterého se sám osobně zúčastnil. První část práce je zaměřena na knihu L'entrata in guerra, ve které autor popisuje vstup Itálie do války a průběh prvních dnů, ačkoliv příběhy jsou líčeny s uctivou vzdáleností třinácti let. Protagonistou je autor sám, nicméně k vyprávění používá své alter ego. Druhou knihou je Ultimo viene il corvo jedná se o soubor povídek kratšího rozsahu a různých témat, a proto jsou analyzovány pouze ty, které se tematicky týkají války. Společným rysem je časté použití alegorie, která zjemňuje atmosféru doby a zároveň umožňuje čtenáři hlubší porozumění v závislosti na znalosti historického kontextu. Poslední analyzovaná kiha, Il sentiero dei nidi di ragno, je pozoruhodná vypravěčem, jehož autor volí pro popis života osob, které se rozhodly jít proti fašistickému režimu: je jím chlapec Pin popisující své zážitky a dění kolem sebe dětským a čistě naivním pohledem na svět, který odlehčuje jinak poměrně tíživé válečné situace. Velkým kontrastem, který protkává celou knihu, je Pinova neustálá snaha najít sebe sama, jelikož vyrůstá bez rodiny a nachází se na rozhraní dvou světů: nerozumí svým vrstevníkům a není ještě schopen plně porozumět světu dospělých. Východiskem z této situace se stane cestička, na které si pavouci staví svá hnízda a která ho dovede ke spřízněné duši, kterou se snaží celou dobu nalézt. V knize je znatelně zřetelná autorova inklinace k pohádkovému stylu, který se naplno rozvine v jeho pozdější tvorbě. K vysvětlení významu děl, alegorických souvislostí a důvodů, které přiměly Calvina k napsání knih, je naznačeno historické pozadí tehdejší doby a účast na partyzánském odboji samotného autora.
The Rappresentation of War in Italo Calvino's works
La rappresentazione della guerra nelle opere di Italo Calvino
Keywords: italská literatura; Italo Calvino; antifašistický odboj; 2. světová válka; italský neorealismus; Italian literature; Italo Calvino; antifascist resistance; World War II; Italian neorealism