Způsoby ochrany obyvatelstva v současnosti - Klimešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Civilní ochrana v ČR prošla od 90. let minulého století velkou přeměnou. Od 1.1 2001 nabyla účinnost nová legislativa.Výkon státní správy ve věcech civilní ochrany byl převeden z působnosti Ministerstva obrany do působnosti Ministerstva vnitra. Působení negativních vlivů má za následek živelní pohromy, průmyslové havárie a vznik dalších mimořádných událostí. Je potřebné nepodceňovat mimořádné události, důsledně se na ně připravit, protože svou vlastní připraveností můžeme lépe překonat strach a paniku, které při takových událostech vznikají.Připravený člověk dokáže reálněji posoudit vzniklou situaci, dokáže pomoci nejen sobě, ale i svým blízkým a sousedům.
Methods protection of population in present time
Keywords: Ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; jednotný systém varování a vyrozumění {--} mimořádná událost {--} krizové řízení {--} evakuace {--} ukrytí.; civil protection; integrated emergency system; unified warning and notofication system