CHARAKTER A DŮVODY STĚHOVÁNÍ OBYVATEL V PERIFERNÍ SEVEROZÁPADNÍ ČÁSTI JIHOČESKÉHO KRAJE - Staňková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá migračními pohyby ve vymezeném periferním regionu v severozápadní části jižních Čech v období 1991-2015. Hodnotí vývoj vnitřní migrace venkovských obcí ve vyčleněném regionu. V práci jsou vymezeny základní pojmy, procesy a další důležité termíny spojené s migrací. Další část se věnuje vyčlenění migračního regionu a metodologickým postupům, které byly v práci použity. Stěžejní je poslední část, která popisuje vývoj a současný charakter migrace ve vyčleněném regionu, pohyb obyvatel a kontraurbanizační tendence. Součástí je rovněž analýza výsledků terénního šetření, které bylo zaměřené na zjišťování důvodů migrace do vytypovaných obcí v rámci periferního území.
Character and Reasons for the migration of the population in the peripheral northwestern part of South Bohemia
Keywords: venkov; kontraurbanizace; migrace; migrační region; důvody stěhování; periferie; rural areas; counterurbanization; migration; migration region; reasons for migration; peripherals