Vliv vybraných faktorů ovlivňujících podíl libové svaloviny v jatečném těle prasat - Kolářová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo získat informace o vlivu hybridní kombinace, pohlaví a hmotnosti JUT za studena na ukazatele jatečné hodnoty u finálních hybridů prasat. Do sledování jatečné hodnoty bylo zařazeno 1742 ks jatečných těl prasat čtyř hybridních kombinací prasat: PIC, Topigs, Danbred a France Hybrides. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 89 kg s průměrným podílem svaloviny 59,5 %, nejvíce byly zastoupeny obchodní třídy S a E. Byl prokázán vyšší obsah tuku u vepříků oproti prasničkám. Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny a stoupal podíl tuku.
Effect of selected factors affecting the percentage of lean muscle in pig carcass
Keywords: prase; finální hybrid; jatečná hodnota; SEUROP; pig; final hybrid; carcass; SEUROP