Otázky finality života z pohledu kulturně svébytných jedinců - Maňhalová, Jana; null, null; Tóthová, Valérie (Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií, 2016)
Předložený příspěvek se zabývá zmapováním otázek finality života u kulturně svébytných jedinců, konkrétně u osob vyznávajících křesťanství, judaismus, buddhismus a islám. Výzkum byl realizován na základě kvalitativního výzkumného šetření s využitím techniky polostrukturovaného rozhovoru se zástupci jednotlivých minoritních skupin. Z výsledků vyplynulo, že kulturně svébytní jedinci mají specifické požadavky v oblasti umírání, smrti a pohřbu, které úzce souvisí s filosofií příslušného náboženství. V souvislosti s otázkami finality života byla sice zjištěna diverzita jednotlivých skupin, také však byly nalezeny homogenní znaky, které hrají u všech vybraných respondentů v období umírání a smrti významnou roli. Závěrem je nutno upozornit, že se jedná o dílčí výsledky, které nelze paušalizovat na všechny zástupce prezentovaných náboženských minorit.
Questions finality of life from the perspective of cultural idiosyncrasies Individuals
Keywords: Umírání, smrt, pohřeb, křesťanství, judaismus, buddhismus, islám; Dying, death, burial, Christianity, Judaism, Buddhism, Islam