Španělská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Alternativní energie" - Rojíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je analýza španělské a české terminologie v legislativních textech zaměřených na oblast "Alternativní energie". Za svůj hlavní cíl považuji vytvoření terminologické databáze jednotlivých kolokací a na jejím základě posoudit správnost a kvalitu českých překladů. První teoretická část je věnována korpusové lingvistice. Zabývám se zde vysvětlením této disciplíny a vymezením několika dalších důležitých pojmů, se kterými budu pracovat. V druhé části o paralelním korpusu zaměřeném na oblast alternativní energie nejdříve stručně nastiňuji samotné téma alternativní energie, zabývám se databází EUR-Lex, ze které jsem čerpala legislativní texty, popisuji přípravu korpusu a práci s programem ParaConc. Poslední třetí část je čistě praktická. Analyzuji zde překlady a věnuji se hodnocení jejich správnosti v porovnání s validovanou terminologií týkající se EU v databázi IATE, popřípadě užitím španělsko-českých slovníků. Bakalářská práce je v příloze doplněna o španělsko-český slovník použitých termínů a kolokací.
Spanish and Czech terminology in European legislative texts from the domain: Other sources of energy.
Keywords: paralelní korpus; kolokace; analýza; parallel corpus; collocation; analysis