Studie k proměnám životního stylu ve středověku. Kachlová kamna jako technické zařízení budov ve 13. - 15. století. - Tvarůžek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce přispívá k otázce proměny životního stylu ve středověku. Zabývá se technickou a stavební stránkou kachlových kamen v obytných objektech, jejich výrobou a využitím člověka k dosažení vlastní tepelné pohody. K získání poznatků práce využívá termografických snímků a měření teplot na konkrétním případě.
Survey on the Changing Life Style during the Period of the Middle Ages. Tile Stoves in the Residential Buildings in the Period from the 13th up to the 15th Century.
Keywords: Kachlová kamna; výroba kachlů; morfologie kachlů; tepelná pohoda člověka; měření teplot.; Tiled stoves; production of tiles; tiles morphology; human thermal comfort; temperature measurement.