Zhodnocení lokalit orchidejí ve vybrané oblasti - Hrušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce byla revize stavu vybraných lokalit s výskytem druhů Dactylorhiza majalis a Dactylorhiza fuchsii na českobudějovicku v jižních Čechách. Na pěti lokalitách (Ohrazeni I a II, Milíkovice, Čakov, Vrbenské rybníky) byly zjišťovány biometrické charakteristiky vždy u 40 vybraných rostlin a jejich vzájemné korelace za účelem podrobnějšího poznání stavu jednotlivých populací těchto druhů v dané oblasti. Doplněna byla vždy rovněž fytocenologická charakteristika lokality. Diplomová práce dále zahrnuje aktualizované údaje o několika desítkách lokalit různých druhů orchidejí v okrese České Budějovice a Český Krumlov. Součástí práce je mapový výstup se zaměřenými lokalitami orchidejí.
Evaluation of sites of terrestrial orchids in selected areas
Keywords: terestrické orchideje; Dactylorhiza majalis; Dactylorhiza fuchsii; revize lokalit; fytocenologie; terrestrial orchids Dactylorhiza majalis and Dactylorhiza fuchsii; revision of areas; phytocoenotics characteristics