Smysl Americké revoluce v historickém díle Johna Quincyho Adamse - Mach, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl vystihnout smysl Americké revoluce v díle Johna Quincyho Adamse. Předmětem zájmu jsou Adamsovy tištěné proslovy k příležitosti oslav dne americké nezávislosti a proslov vydaný k jubileu ratifikace americké ústavy. Druhým primárním zdrojem je esej německého konzervativce Friedricha Gentze, kterou Adams přeložil do angličtiny. Cílem práce je analýza a interpretace těchto pramenů a jejich porovnání. Práce se také zabývá rolí providencialismu v dobové interpretaci dějinných událostí přímými účastníky revoluce v Americe, k čemuž využívá bohatou zásobu pramenných a literárních zdrojů.
The importance of the American Revolution in John Quincy Adams's work
Keywords: Americká revoluce; osvícenství; providencialismus; John Quincy Adams; Friedrich Gentz.; American Revolution; providencialism; Enlightement; John Quincy Adams; Friedrich Gentz