Penzijní připojištění a jeho úloha ve vytvoření finanční rezervy pro důchodový věk - Grünnová, Milena (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřená na penzijní připojištění a jeho úlohu ve vytvoření finanční rezervy pro důchodový věk. V teoretické části je popsána historie penzijního připojištění, hlavní pojmy společně s definicí a dále jsou zde podrobně rozepsány penzijní fondy a jejich výnosnost. Teoretická část končí nedílnou součástí penzijního připojištění a to je daňové zvýhodnění. V úvodu praktické části se zabývám důchodovou reformou, protože penzijní připojištění je prostředek, který je využíván jako spoření na důchodový věk. Důchodová reforma má tři fáze. První fáze už je schválená vládou a hlavně upravuje odchod do důchodu. Další dvě fáze se projednávají. Bez ohledu na výsledek projednávání reforem považuji za racionální starat se o své zajištění v budoucnosti prostřednictvím penzijního připojištění. Toto demonstruji na čtyřech na sobě nezávislých příkladech, kde dokazuji, že již teď je výhodnější začít spořit pomocí penzijního připojištění. V konečné fázi praktické části je celkové shrnutí diplomové práce a můj osobní názor na důležitost penzijního připojištění.
Additional pension insurance and its role in creating a financial reserve for retirement
Keywords: penzijní připojištění; penzijní fondy; daňové zvýhodnění; důchodová reforma; náklady příštích období; pension insurance; superannuation scheme; pension fund; tax-prefference; pension reform; costs of future periods