Profesní spokojenost učitelů v průběhu jejich profesní dráhy - Pechová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá profesní spokojeností vybraných učitelů při výkonu jejich učitelské profese. V teoretické části je charakterizována učitelská profese z pohledu historického vývoje i současných proměn, příprava učitele na profesi a téma profesní spokojenosti z celkového pohledu. V empirické části je pomocí kvalitativního výzkumu zkoumána profesní spokojenost konkrétních učitelů a učitelek v průběhu jejich profesní dráhy. Výzkum je založen na polostrukturovaných rozhovorech s vybranými učiteli a učitelkami prvního i druhé stupně základní školy v různých etapách školní praxe. Výzkumné šetření se zaměřuje především na klady a zápory učitelské profese a nároky spojené s učitelskou profesí.
The professional satisfaction of teachers during their careers
Keywords: profesní spokojenost učitele; školství; učitelská profese; osobnost učitele; příprava učitele na profesi; profesní kompetence učitele; sebereflexe v učitelské profesi; prestiž učitelské profese; professional satisfaction of the teacher; education; teaching profession; teacher's personality; teacher preparation for the profession; professional teacher competence; self-reflection in the teaching profession; prestige of the teaching profession