Problematika šikany na prvním stupni ZŠ a možnosti prevence - Stifterová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
V dnešní době je šikana velice aktuálním tématem. Skoro v každé třídě základní školy, máme možnost se s ní setkat. Diplomová práce ?Problematika šikany na prvním stupni ZŠ a možnosti prevence? má za cíl hlouběji proniknout do této problematiky. V teoretické části diplomové práce je vymezeno pojetí pojmu šikany. Jsou zde analyzovány nejnovější poznatky o tom, jaké jsou příčiny, projevy a důsledky výskytu šikany v prostředí základních škol. Dále jsou zde představeny způsoby řešení a dostupné preventivní programy, které lze použít na prvním stupni ZŠ. V praktické části diplomové práce se pokusím prostřednictvím dotazníků zmapovat současnou situaci týkající se preventivních programů na základních školách. Jedná se o analýzu sběru dat kvantitativním způsobem výzkumu, který je pro danou problematiku vhodný. Výzkumné šetření bylo provedeno na čtyřech základních školách a zúčastnilo se ho 215 žáků pátých tříd a 10 třídních učitelů. Tato práce je určena všem, kteří nechtějí jen lhostejně přihlížet.
Chicane problems at the elementary school and chances of prevention
Keywords: šikana - agresor - oběť - prevence - preventivní programy; bullying - aggressor - victim - prevention - program of prevention