Fyzioterapie dětí s centrální koordinační poruchou v kojeneckém věku - Kotounová, Linda (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá fyzioterapií dětí s centrální koordinační poruchou (dále také jen CKP) v kojeneckém věku. V teoretické části bakalářské práce jsem popsala psychomotorický vývoj dítěte do věku jednoho roku, vyšetření psychomotorického vývoje a neurologické vyšetření kojence. Dále jsem se zabývala centrální koordinační poruchou, jejími variantami, projevy a dělením. Součástí práce je i stručný popis dětské mozkové obrny, do níž mohou vyústit těžké formy CKP. Fyzioterapeutické možnosti u centrální koordinační poruchy a další možné prostředky terapie jsou popsány ve zbytku teoretické části. Druhá část bakalářské práce je praktická a tvoří ji kvalitativní výzkum složený z kazuistik pěti kojenců s CKP. Kazuistiky obsahují vstupní vyšetření, popis jednotlivých návštěv včetně terapií a výstupní vyšetření. Výsledky byly posuzovány na základě vyšetření vyškolenou fyzioterapeutkou PhDr. Ludmilou Brůhovou. V diskuzi byl zhodnocen průběh a výsledek terapií, bylo zváženo využití jednotlivých metod, úspěšnost a okolnosti, které na to měly vliv. V závěru byla shrnuta řešená problematika, cíle práce a výsledky praktické části. Bakalářská práce by mohla sloužit jako inspirace pro práci s dětmi s centrální koordinační poruchou v kojeneckém věku.
Physiotherapy of Children with Central Coordination Disorder in Infancy
Keywords: Centrální koordinační porucha; Dynamická neuromuskulární stabilizace; psychomotorický vývoj dítěte; fyzioterapie; kojenecký věk; Central coordination disorder; Dynamic Neuromuscular Stabilization; psychomotor development of the child; physiotherapy; infancy