Kantáta k narozeninám hraběte J. V. Haugwitze (1770-1842) od Gottfrieda Riegera a hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou v jeho době. - Kaupová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá přepisem rukopisu kantáty od skladatele Gottfrieda Riegra k narozeninám náměšťského hraběte Jindřicha Viléma Haugwitze. Rukopis, jejž jsem zpracovala, mi byl poskytnut Moravským zemským muzeem v Brně. Kantáta, kterou se zabývá má bakalářská práce, byla naposledy prezentována počátkem 19. století zámeckou kapelou. Při přepisování této ručně psané partitury jsem použila program Finale, který mi umožnil nejen se blíže seznámit s touto skladbou, která by mohla opět zaznít na náměšťském zámku, ale i s dobou, ve které byla poprvé interpretována. Mnou přepisovaný rukopis jasně konstatuje, že hudební život na zámku v Náměšti byl v té době velmi pestrý, i to, že hrabě Haugwitz měl mezi svým služebnictvem mnoho nadaných hudebníků a hudba pro něj byla tou největší zálibou.
Cantata for the count J. V. Haugwitz´s birthday (1770-1842) written by Gottfried Rieger and the music at the castle in Náměšť nad Oslavou in his days.
Keywords: Kantáta; Gottfried Rieger; Náměšť nad Oslavou; Jindřich Vilém Haugwitz; zámecká kapela.; Cantata; Gottfried Rieger; Náměšť nad Oslavou; Jindřich Vilém Haugwitz; chateau band.