České ekvivalenty německých kompozit na příkladu vybraných textů z oblasti hotelnictví a turismu v Rakousku - Šindelářová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá rozdílností českého a německého jazyka v oblasti slovotvorby, konkrétně problematikou kompozit. Stěžejní část práce se věnuje slovotvorbě obou jazyků jsou uvedeny možnosti obohacování slovní zásoby, definovány důležité pojmy z oblasti slovotvorby a představeny slovotvorné způsoby. Dále je zpracována teorie kompozit v pojetí různých autorů. Cílem předkládané práce je doložit, že se v německém jazyce objevuje podstatně více kompozit, nastínit možnosti jejich českých ekvivalentů a vytvořit přehled struktur těchto ekvivalentů. Jako podklad pro tuto analýzu slouží texty z oblasti hotelnictví a turismu v Rakousku, které jsou dostupné online na webových stránkách turistických portálů (www.oberoesterreich.at a www.niederoesterreich.at).
Czech ekvivalents of German composites on the example of selected texts form the field of hotel industry and tourism in Austria
Keywords: Kontrastivní lingvistika; paralelní korpus; slovotvorba; kompozice; derivace; kompozitum; český ekvivalent; substantivum; atribut.; Contrastive linguistics; parallel corpus; word-formation; compounding; morphological derivation; compound; Czech equivalent; noun; grammatical modifier.