Vývoj struktury krajinného pokryvu a návrh využití indikátorů krajinné struktury pro tvorbu krajinného plánu v katastru obce Olešnice u Trhových Svinů - Lechner, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Cíle práce: (1.) zhodnotit historický vývoj krajinné struktury pomocí vybraných indikátorů vypočtených pomocí programů Patch Analyst a Fragstats; (2.) kriticky zhodnotit možnost využití sledovaných indikátorů v krajinném plánování; (3.) definovat hlavní řídící faktory historických změn krajinné struktury a popsat, jaké změny ve fungování krajiny nastaly a (4.) navrhnout zlepšení stávajícího stavu. Pomocí ArcGIS 9.2 byly vypracovány mapové vrstvy obsahující struktury skutečného stavu v minulosti a v současnosti, krajní varianty využití území, varianty zvýšení zastoupení křovin a vrstvy se strukturou polních kultur pěstovaných v území v letech 2003 - 2009. Některé metriky byly vypočteny souběžně pomocí Patch Analyst a Fragstats a výstupy obou programů byly porovnány. Získaná data byla zpracována v programu STATISTICA 8.
Development of Land Cover Structure and Proposal for Using Indicators of Landscape Structure for Landscape Planning in the Cadaster of Olešnice near Trhové Sviny (S.Bohemia, Czech Republic)
Keywords: krajinná struktura; krajinné metriky; Landscape structure; Landscape metrics