Výchova dítěte v problémové rodině. - Hejretová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá matkou s lehkou mentální retardací a jejími rodičovskými kompetencemi, rizikovými a pozitivními vlivy na výchovu dětí. Popisuje přístupy orgánů sociálně právní ochrany, přijetí výchovných opatření k ochraně dětí a vlivu na vývoj jejich osobnosti a hledá nejoptimálnější formy podpory jejich výchovy. V teoretické části jsou vymezeny pojmy související s mentální retardací, rodinou, výchovou, patologickými a pozitivními jevy výchovy. V závěru teoretické části je vymezen pojem práva a povinnosti a právní subjektivity lidí s MR. Praktická část je zaměřena na provedení kvalitativního výzkumu případové studie matky s lehkou mentální retardací, analýzou dokumentů, zúčastněným pozorováním a provedenými rozhovory.
RISING A CHILD IN A PROBLEM FAMILY