Terénní sociální práce s lidmi bez domova - Eliášová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou bezdomovectví a jejím řešením prostřednictvím terénní sociální práce. V teoretické části analyzuji problematiku bezdomovectví, a to konkrétně příčiny jejího vzniku, formy a typy bezdomovectví a možné řešení bezdomovectví. Dále analyzuji historii, principy, formy a metody terénní sociální práce. V praktické části vycházím z poznatků teoretické části práce a na jejím základě provádím výzkumné šetření. Výzkumné šetření provádím formou kvalitativního výzkumu pomocí polostrukturovaných rozhovorů se sociálními pracovníky pracujícími s touto cílovou skupinou. V závěru práce vyhodnocuji poznatky z teoretické části práce a části výzkumného šetření a hodnotím, zda se teorie poskytování terénní sociální práce shoduje s praxí a na jakém základě terénní sociální pracovníci poskytují terénní program.
Outreach social work with homeless people
Keywords: terénní sociální práce; sociální práce; streetwork; terénní program; bezdomovci; field social work; social work; streetwork; field program; homeless people