Simulovaná havárie železniční cisterny v železniční stanici Jihlava spojená s únikem amoniaku. - Válek, Luboš (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce na téma simulovaná havárie železniční cisterny v železniční stanici Jihlava s následným únikem amoniaku je tvořena formou veřejných a dostupných informací, které dávají ucelený přehled o dané problematice. V úvodu jsou popsány možné druhy mimořádných událostí s uváděním jednotlivých příkladů. V další části této práce jsou uvedeny mimořádné události v dopravě a havárie spojené s únikem nebezpečných látek. Navazující kapitola je věnována problematice havarijního plánování, která je zaměřena především na únik amoniaku. Následující část se zabývá integrovaným záchranným systémem. V další kapitole je řešena toxikologie amoniaku, včetně uvádění příkladů. Následující část se zabývá nákladní dopravou po železnici, včetně přepravy amoniaku po železnici. V další kapitole je popsána chronologie mimořádné události s následným řešením. V této diplomové práci je zpracován výzkum z oblasti informovanosti obyvatelstva o amoniaku. V závěru je uvedena diskuse, kde jsou uvedeny problémy, které se při psaní této práce vyskytly. Nechybí porovnání s odbornou literaturou a vlastní myšlenky.
A simulated accident of a rail tank car in the railway station Jihlava with subsequent leakage of ammonia.
Keywords: amoniak; cisterna; železnice; havarijní plánování; toxikologie; ammonia; tank; railway; emergency planning; toxicology