Vliv teploty na plazmonické vlastnosti nanočástic - Vobruba, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tenké vrstvy na bázi nanočástic nacházejí využití v celé řadě aplikací, vycházejících z unikátních vlastností těchto nano-objektů. Pokud je kovová nanočástice osvícena správnou vlnovou délkou světla, lze v nanočástici vybudit kolektivní oscilace elektronů, což vede k enormnímu zesílení elektrické intenzity v blízkosti nanočástice, ale také k výrazné optické absorpci na dané vlnové délce. Tento jev lokalizované povrchové plazmonové rezonance (LSPR) silně závisí na materiálu, tvaru a množství nanočástic, ale také na optických vlastnostech okolního prostředí. Nanočásticové povrchy tak mohou být použity pro přípravu LSPR senzorů, či substrátů pro povrchově zesílenou Ramanovu spektroskopii. V této práci byly stříbrné nanočásticové vrstvy připravovány pomocí magnetronového naprašování, kdy bylo na skleněný substrát deponováno velmi malé množství materiálu, což vyústilo k tvorbě nanoostrůvků. Byl studovánn vliv depozičních podmínek na optické vlastnosti výsledných vrstev. V práci je ukázáno, že pomocí ladění depozičního času a teploty zahřívání lze měnit jak hloubku LSPR píku, tak jeho polohu.
Influence of temperature on plasmonic properties of nanoparticles
Keywords: plazma; tenká vrstva; nanočástice; LSPR; plasma; thin layer; nanoparticles; LSPR